Telefon: 030/792-888
Toplinska (termo) izolacija
Toplotna (termo) izolacija prozora i vrata važan su izolacijski element svake građevine. Kombinacija izolacijskih stakala, visokokvalitetnih sintetičkih profila i sofisticirane višekomorne tehnologije izrade, omogućuje vam znatne energetske uštede.


Energetski gubici
Kod starih građevina više od trećine izgubljene toplinske energije (gotovo 40%) uzrokuju stari prozori i vrata. Uzevši u obzir rastuće troškove energenata koji sve više opterećuju budžet domaćinstva, te činjenicu da 78% godišnje potrošnje energije u kućanstvo otpada na grijanje, toplinska izolacija dobiva sve više na važnosti.


Prozori i vrata kao izolacijski element
FTM prozori i vrata omogućuju znatne energetske uštede, smanjenje troškova te smanjenje emisije CO2. Termografska snimka (slika ispod) prikazuje slabe točke toplisnke izolacije na kući: prozore i vrata. No s PVC multikomornim profilima, višestrukim staklima i s low-e premazom, prozori i vrata postaju jednako efikasan izolacijski sloj kao i čvrsti zidovi.
Koeficijent toplinske propusnosti
Izolacijska svojstva PVC stolarije opisana koeficijentom toplisnke propusnosti tzv. koeficijentom U.
Koeficijent U opisuje koliko dobro ili loše element penosi toplinsku energiju. Što je koeficijent U manji, manje topline prenosi iz unutrašnjosti vaše prostorije i samim tim su manji toplinski gubici. Koficijent U prozora (Uw) čine dvije vrijednosti: U vrijednost prozorskog profila (Uf) i U vrijednost stakla (Ug).


Učinci nove PVC stolarije
Ugradnja nove PVC stolarije:

 • smanjuje troškova grijanja
 • štiti okoliš
 • unaprijeđuje životne uvijete
 • povećeva vrijednost vaše nekretnine
 • isplati se već nakon nekoliko godina.
Low-e stakla
Low-e staklo (staklo niske emisije) omogućuje zadržavanje topline unutar prostorije i smanjuje toplinske gubitke i do 70% u odnosu na obična stakla.

LOW-E je zapravo mikroskopsko tanki sloj metala ili metalnog oksida, koji se na staklo nanosi parenjem metala na molekularnoj razini. Gotovo je nevidljiv i direktno se nanosi na jednu ili obje strane IZO stakla. Sama debljina stakla nema velikog utjecaja na U koeficijent, ali ga zato LOW-E drastično smanjuje, jer staklo premazano metalnim filmom propušta samo zračenje kratke valne duljine (sunčevu svjetlost), dok zračenja dugih valnih duljina (infracrvene zrake) odbija s tople strane stakla na hladniju stranu.

LOW-E blokira gotovo 98% štetnih sunčevih zraka, pa tako, velike ustakljene prostorije ili pak zimski vrtovi mogu u hladnijem periodu postati kolektori solarne energije i tako pridonijeti onom što nam je svima cilj, sačuvati skupocjenu toplinsku energiju.

Vanjska temperatura npr. može biti -10°C, na unutarnjoj površini jednostrukog stakla temperatura će biti -2°C, a dvostruko staklo s niskom emisijom može povisiti temperaturu i do 15°C. Standardno IZO staklo s LOW-E ima istu snagu očuvanja topline unutar prostora kao i trostruko ostakljenje.

Preporuka je da bi se na PVC prozore koji se nalaze na južnoj strani, dakle direktno izloženi sunčevim zrakama, sloj LOW-E trebao nanijeti s vanjske strane staklene površine, a ako su PVC prozori namijenjeni za sakupljanje sunčeve energije zimi i zagrijavanje prostora (tipično za hladnije klimatske uvjete) LOW-E bi se trebao nanijeti na unutarnju stranu staklene površine. Stalno ulaganje u očuvanje energije je u današnje vrijeme vrlo važno.


Neke od prednosti stakla s niskom emisijom:
• neznatno skuplje od običnog dvostrukog IZO stakla • u estetskom smislu nema razlike • ugrađuje se na potpuno jednak način kao i svako IZO staklo • u očuvanju energije vrijedi kao trostruko ostakljenje • propušta normalno svjetlo odbijajući štetna zračenja • zadržava toplinu unutar prostorije
Ugradnja stakala s niskom emisijom trebao bi postati standard na zgradama koje se tek grade i koje će se u budućnosti graditi, a gdje se staklo treba zamijeniti, trebao bi biti jedini logičan izbor.
 • Telefon: 030/792-888
 • Adresa: Stjepana Tomaševića bb,
  BiH - 72290 Novi Travnik
 • Radno vrijeme: 8:00-16:30
 • Email: info@ftm-doo.com

 • Info:
  "FTM" d.o.o. za montažu, usluge i promet
  Kanton: Srednjobosanski kanton
  Općina: Novi Travnik
  Ulica i broj: Stjepana Tomaševića B.B.
  PDV broj: 236033810006